Artikelen
Digistress en Technostress

Digistress en Technostress

Technostress en digistress klachten; gevoelens van frustratie, eenzaamheid, slaap- en concentratieproblemen, agressie, depressie en angststoornissen. De snelheid, hoeveelheid en het altijd bereikbaar zijn, leveren veel spanningen en stress op. Deze afhankelijkheid om digitaal gezien te worden, van goedkeuring, van contact en likes te krijgen, brengt nieuwe vormen van stress.  Het gevolg; snel afgeleid en verdwaalt in een zwart kastje. 

Is dit een wereld van een gemeenschappelijke samenleving of is dit een wereld waar we individueel een zwart kastje kijken, ons laten beïnvloeden en snel reageren op beelden en verhalen die op ons netvlies komen? Hoe is het zo snel gegaan en is dit de wereld die we willen doorgeven? Of gaan wij het anders doen, aangezien het nu nog kan?

Jongvolwassenen klagen zelf over slaap- en concentratiestoornissen door digistress. Meer dan 60% van de jongeren vindt het moeilijk om de smartphone aan de kant te leggen, terwijl even offline zijn je meer ontspanning en rust geeft. Maar hoe doe je dit terwijl je mobiel de hele dag aan je hand plakt, je afhankelijk bent van reacties en jezelf overal snel op moet reageren? In welke wereld leven wij vandaag de dag? Een wereld van snel denken, veel dingen doen en moeten. 

De virtuele en digitale wereld; de wereld van de SMART mens

 • Is deze wereld wel een wereld waar we gelukkig worden?
 • Is dit de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen?
 • Waar gaat deze wereld naar toe?
 • Is een knuffel en lief zijn nog wel geoorloofd of is dat zo 2020? 
 • Straks gewoon achter een masker of een plastic scherm, avatars sturen?
 • Leven in een algoritme en een virtuele digitale wereld, is dat leven?
 • Wie zijn wij werkelijk?

SMART: Slimme Militaire Artificial Radio Technologie. Een verstoorde en onnatuurlijke frequentie, een slimme techniek welke vroeger werd gebruikt voor militaire afluisterpraktijken. Echter, tegenwoordig hebben de meeste mensen een SMART apparaat in deze frequentie. Horloges, lampen, alexa, telefoons, laptops en andere elektrische apparaten zijn gekoppeld aan SMART technologie. Want we moeten allen in een snelle wereld leven, in een snelle overdracht van denken, dingen en doen. Geen tijd meer voor wezenlijk contact of beschouwing, maar directe acties in denken en in dingen doen. Het ‘Internet der dingen’ die jaren geleden, in 2012, onopgemerkt en versneld in ons leven kwam. De verhoogde snelheid van frequenties en wij allen lieten die in alle onschuld binnen in ons leven. Een enorme beïnvloeding van onze kinderen en onszelf. Handig en slim. Vooral veel technologische apparaten moesten wij hebben, tot we er vast in zaten, vast in deze digitale wereld. Ons hele leven in een zwart kastje en afhankelijk van een volle batterij. 

Berichten uit actuele onderzoeken

 • In de leefdtijscategorie van 18 tot 25 jaar geeft meer dan 60% van de jongvolwassenen aan stress te krijgen als “social media “vrienden’ geen likes geven. Dat het hun een goed gevoel geeft als ze digitaal worden gecomplimenteerd en gezien. Het is zorgwekkend dat 60% in enige of ernstige mate afhankelijk is van een virtuele digitale wereld. (universiteit Gent 2019)
 • 1 op de 4 jongeren geeft aan, volgens onderzoek van het Trimbos uitgevoerd in opdracht van het RIVM, dat ze ernstig lijden onder stress, slaap- en concentratieproblemen, depressies en angststoornissen. Eenzaamheid en onbegrip scoort hoog in dit onderzoek. Zorgwekkend is dat jongeren geen of nauwelijks hulp vragen. (Trimbos, RIVM 2018)
 • 1 op de 3 bekijkt de wereld door een schermpje en ervaart digistress of technostress. Nieuwe begrippen die een ernstige verslaving weergeven. Vast aan een schermpje. Je leven laten bepalen door likes, social media, internet en spelletjes. De jongeren vinden het moeilijk om zelf te stoppen met hun smartphone of tablet. Het ding beheerst het leven, wat veel frustratie oproept en voor veel stress zorgt. (CBS 2019)

In organisaties wordt er veel ziekteverzuim gemeld door digistress. Uit een onderzoek blijkt dat 50% van werknemers veel last heeft van stress door technologie en digitale communicatie. Je hele leven afhankelijk van een schermpje wat in je hand knippert of pingt. Geen moment meer rust of je gewoon vervelen. 

Ontstressen

Je moet eerst afstand nemen van deze digitale virtuele wereld, om;

 • weer de juiste keuzes te kunnen maken, te ontdekken wie je nu werkelijk bent en waar je echt  naar verlangt of wat je talenten zijn.  
 • het gevoel van zelfwaardering en zelfkennis te hervinden. 
 • weer vertrouwd te worden met jezelf 

Je moet afkicken, cold turkey en weer resetten. Maar dat kan niet in een omgeving waar SMART aanwezig is. Of dat nu je mobiel, tablet of je SMART watch is. Je moet helemaal uit deze frequentie en loskomen van je SMART-leven. Weer leren vervelen in een omgeving waar je vanzelf wordt uitgedaagd om tot beweging en creatie te komen.

Bij ons in Gran Canaria kun je 66 dagen rehabiliteren, waar je leert:

 • anders om te gaan met SMART technologie, 
 • voelen waar je echt naar verlangt,
 • zelfvertrouwen te ontwikkelen,
 • stress te hanteren,
 • af te stemmen op je intuïtie,
 • om in een natuurlijke frequentie af te stemmen
 • verbinding te leggen met hartzaken
 • hoofdzaken te verminderen
 • leven in geluk
 • zelfredzaam te worden
Contact
TAAL / LANGUAGE